Посетили смо градску библиотеку

 СУСРЕТ СА СВЕТОМ КЊИГА, УМЕТНОСТИ И НАУКЕ

Поводом Месеца књиге, у простору Народне библиотеке у Косјерићу, наши ученици IV/1 и III/2 разреда посетили су два легата – сликарке Лизе Марић Крижанић и писца Милована Витезовића, као и изложбу која, на иницијативу САНУ, гостује широм Србије, у част обележавања 150 година од рођења славног математичара Михаила Петровића Аласа.

Светлости и боје роднога краја. У амбијенту препуном књига, у живот и стваралаштво Лизе Марић (1905–1982), рођене у угледној учитељској породици из Субјела, упутила нас је Винка Марић, организатор културног програма, док смо у сликарском колориту препознали исте оне „светлости и боје родног јој планинског краја”, које је на Лизиним платнима запажала њена пријатељица, песникиња Десанка Максимовић: „Њено цвеће…толико је убедљиво да вам се чини да му осећате мирис, да му можете руку завући између стабљика”.

Природан је ред – човек, народ, човечанство” (М. Витезовић). Књижни фонд Витезовићевог легата оживели смо предавањем и читањем одабраних песама, афоризама, прозних и публицистичких одломака из богатог опуса овог завичајног ствараоца. Издвајамо Витезовићев став о односу према свом пореклу:

Моје порекло је српско, мој језик је српски, моје мисли су српске. Ја се као писац тражим у свом народу да бих се на тај начин нашао у свету… Тешко да има свесног човечанства без тековина народа. Волим човечанство у богатству цивилизацијских постигнућа и разлика народа.

Родоначелник српске математичке школе. Едукативна изложба, посвећена Мики Аласу, привукла је нашу пажњу исцрпним информацијама, фографијама и илустрацијама, које побуђују поштовање према заслугама овог научника на пољу математике, али и према његовом свестраном интересовању за путовања, риболов, писање, криптографију и музику.