Креативност (у) Косјерићу

Титан Цементара Косјерић покренула је 2014. године иницијативу за оснивање пет фокус група, са амбицијом да се кроз волонтерско ангажовање одговори на аутентичне потребе локалне заједнице, и тако побољшају одређени аспекти живота у Косјерићу, оцењени као кључни за будућа унапређења ове средине. Препознате интересне области су: Здравље и безбедност, Култура и образовање, Запошљавање и једнаке шансе, Заштита животне средине и Одговорна набавка. Осим запослених у ТЦК, као иницијатора пројекта, у структури фокус група учествују појединци из репрезентативних локалних институција образовања и културе, невладиних организација, општинске самоуправе, социјалне и здравствене заштите, служби за безбедност и других надлежности јавног сектора.

Један од установљених тимова, посвећен развоју и унапређењу културе и образовања, за своје суграђане је у мају претходне године покренуо различите секције, а продукте тог стваралаштва представио је јединственим фестивалом, одржаним 19. и 20. новембра 2015. године, под називом „Креативност (у) Косјерићуˮ.

Први дан манифестације протекао је у знаку позоришне представе „Мали Принцˮ, коју су пред препуном салом Дома културе извели чланови драмске групе, оформљене од деце и омладинаца из нашег места. Успешном сценском приказу култне књиге, визуелну упечатљивост дали су костими глумаца, израђени у школи шивења, као и бајковита сценографија космоса, реализована у креативној радионици рукотворина. За режију и организацију представе биле су задужене: Славица Јовановић – професор српског језика у Техничкој школи, Зорица Гавриловић – учитељица у Основној школи „Мито Игумановићˮ и представнице Титана: Љиљана Спасојевић Тошовић, менаџер за људске ресурсе и Магдалена Јоксимовић, асистент за људске ресурсе и друштвено одговорно пословање. Уз њихово вођење, 17 ученика Основне и Техничке школе, узраста од 7 до 18 година, усавршавали су своје говорне и сценске способности, и након шестомесечног залагања представили их на фестивалу у најбољем светлу. Ова глумачка дружина, уз неизоставну техничку подршку ученика Техничке школе, улепшала је и доделу новогодишњих пакетића у вртићу „Олга Грбићˮ, тако да се Принц са далеке планете приближио и нашим најмлађим суграђанима. Други дан Фестивала био је посвећен музичкој интерпретацији популарних рок нумера, у извођењу атрактивног дечијег „Хирˮ хора, који су осмислиле и припремале Сена Вукотић, професор српског језика у Основној школи „Мито Игумановићˮ и Весна Кијачић, професор енглеског језика у Основној и Техничкој школи. Захваљујући њиховој иновативности, више од 30 даровитих основаца свих узраста, уз музичку пратњу „Но@Ноˮ бенда из Косјерића, одушевили су публику својим оригиналним наступом и енергијом. Културни, образовни и забавни програм фестивала „Креативност (у) Косјерићуˮ, као резултат заједничког ентузијазма чланова и волонтера-ментора у овој области, показује да удруженим снагама, и уз минималне финансијске издатке, добра воља и заједнички циљеви могу обогатити културну сферу у локалној заједници, истовремено развијајући креативне потенцијале грађана.